Tvåhundrasextio kilometer med skånsk vind i cykelhjälmen och konstant utsikt över Skånes vackra kustlinje. På nya Sydkustleden, Sveriges tredje nationella cykelled, är det möjligt att cykla från Helsingborg till Simrishamn på säkra och lätta cykelvägar. Eller kanske någon av de sex delsträckorna.

De två övriga nationella cykellederna Kattegattleden (från Göteborg till Helsingborg) och Sydostleden (från Växjö till Simrishamn) har funnits i några år och idén är nu att binda ihop dessa två och skapa en nittio mil lång, sammanhängande cykelled med massor av upplevelser och fina naturupplevelser längs vägen. Leden går som oftast på asfalterad väg men ca sju procent är grusväg. Sex delsträckor finns och man kan naturligtvis cykla hela eller delar av dessa: Simrishamn–Ystad, Ystad–Trelleborg, Trelleborg–Skanör, Skanör–Malmö, Malmö–Landskrona, Landskrona–Helsingborg.

Upptäckter längs Sydkustleden

Nya Sydkustleden tar dig på sköna cykelvägar till några av Skånes vackraste platser längs kusten. Som Långa bryggan vid Bjerreds Saltsjöbad, Skånes längsta brygga med ett magiskt kallbadhus och en gourmetrestaurang längst ut. Eller Sandhammaren med sin finkorniga sand, uppfriskande badvatten och ett fantastiskt ljus. Under vintertid (1 nov-31 jan – övriga tider är det tillträde förbjudet) bjuder Måkläppen på en unik naturupplevelse och ett intressant djurliv. En ljuvlig kombination av fika och bad får man vid Ystad Sandskog och Fritidsbaren, där wienerbröden och köttbullarna är ovanligt goda och det är 30 meter till en helt perfekt badbrygga.

 

LÄS MER OM SYDKUSTLEDEN

LÄS MER OM KATTEGATTLEDEN

LÄS MER OM SYDOSTLEDEN