Att släppa taget och bara vara. Enkelt men ändå så svårt, men enligt Felicia Eckersten på Force of Nature är skogen den plats som ger människan bäst återhämtning. Konceptet skogsbad (Shinrin Yoku) kommer ursprungligen från Japan men har med hjälp av Felicia nu tagit sig ända till Söderåsen.

Kanske är det den mäktiga känslan av att få vara behagligt obetydlig under ett jättelikt gammelträd. Eller så är det färgen grön som med urskogens kraft landar på ett särskilt vis på näthinnan. I vilket fall menar Felicia, som arbetar både som naturhälsovägledare och mindfulnessinstruktör, att skogens avstressande effekt kunnat dokumenteras i flera studier. – Det finns forskning som visar att längre vistelse i skogen påverkar den mentala återhämtningen positivt och har effekt på såväl blodtryck och kortisolnivåer som känslan av gemenskap.

Boka ett Skogsbad

Via Felicias hemsida www.forceofnature.nu kan man boka guidade turer – Skogsbad – med olika mindfulnesövningar som sänker livstempot och gör vandraren mer närvarande och öppen för skogens intryck. Platsen är Söderåsens nationalpark. Klåveröds Vandrarhem och Villa Söderåsen erbjuder skön övernattning på åsen och den som vill avsluta med en härlig måltidsupplevelse kanske väljer Stationen Röstånga. Frid och Fröjd i Stockamöllan ligger på behändigt utflyktsavstånd för den som vill titta på och inhandla antika och säregna saker.

 

LÄS MER OM SKOGSBAD HÄR