Vintertid och tid över att reflektera. Om hur allt började och om varför Skånesafari finns. Från två brinnande hjärtan för Skåne till en digital mötesplats för småskaliga besöksplatser och naturnära utflyktsmål. Här kommer Skånesafari – The story:

År 2005 fick jag, Carina, och två andra tjejer en idé. Vi ville skriva en bok om Skåne och tipsa om alla de fina besöksplatser som vi själva upptäckt och som vi fått tips om. Det blev inte en utan tre böcker – Skånska smultron, fler Skånska Smultron och Smultron på Österlen. Jag Carina (Hyllstam) Edman och vår fotograf Åsa (Kristensson) Siller besökte alla platser, Åsa plåtade och jag skrev. Design och layout svarade Lina Bergström för.

En jordnära, digital dröm

Åren gick och år 201o träffade jag min nuvarande man Björn. Liksom jag är han en person full av idéer och har ett stort hjärta för Skåne och en stor förståelse för det tuffa arbete som Skånes alla mindre entreprenörer av lust och längtan lägger ner på att skapa en oas och en unik plats på jorden för oss andra att besöka. Så vi startade Skånesafari tillsammans, detta var år 2012.

Med vår bakgrund inom reklam och IT som grund kom vi fram till att en digital plattform och karta behövdes, så vi lärde oss WordPress. Och första versionen av www.skanesafari.se föddes.

Åtskilliga kaffekoppar senare

Fika-, upplevelse- och naturälskare som vi är bestämde vi oss för att vi alltid personligen skulle besöka de platser vi ville berätta om. Över åttio caféer, gårdsbutiker, gårdsmejerier, restauranger, ateljéer, museer, badplatser, vandringsställen och mjölkpallar har vi hittills hunnit besöka, plåta, skriva om och pricka in på Skånesafaris karta.

Men i takt med att besöksantalet på webbplatsen ökade, och vår bensinnota likaså, insåg vi år 2017 att det var dags att ändra strategin. Mer hållbart på alla sätt blev vårt nya mål. Vi byggde om webbplatsen till att bli ännu mer inspirerande och öppnade upp för att kartan nu även skulle kunna visa platser som vi ännu inte hade besökt. Men då utan bild och text. Bensinnotan sjönk och antalet prickar på kartan ökade till ca 400.

Samtidigt tog vi oss tid att tänka till och definiera varför Skånesafari finns. Vi kom fram till att Skånesafari ska lyfta fram småskaliga, naturnära besöksplatser som drivs av mindre entreprenörer i liten eller mellanstor skala. Och göra det enkelt för besökare att hitta dit. Tillbaks till det vi brinner för alltså.

Tillsammans är bäst!

Nästa insikt kom smygande sommaren 2019, då vi slogs av tanken att de texter och bilder som skapats från år 2012-2019 efterhand ju kommer att bli inaktuella. Skulle vi bestämma oss för att besöka alla de entreprenörer som vi redan skrivit om – igen? Eller bara helt enkelt ta bort texter och bilder för de platser som vi hunnit besöka och låta samtliga bara vara en prick på kartan, utan information?

Det sistnämnda lät tråkigt, nej istället tänkte vi ut att de platser som önskar ha sin presentation kvar helt enkelt ska få möjlighet att skicka oss nya texter och bilder och hålla informationen aktuell, mot en mindre årskostnad. Hösten 2019 presenterade vi denna idé för våra smultronställen. En del har redan anmält intresse, och under våren 2020 – när verksamheterna kommer igång igen – hoppas vi att de flesta hoppar på. Om vi jobbar tillsammans håller vi informationen på Skånesafari aktuell – och besökarna glada.

Skånesafari har många aktiva följare både på Instagram och på Facebook, och webbplatsen har under det senaste året besökts av mer än 10 000 personer som önskar tips på hållbara utflyktsmål i nära och fina Skåne.

Har du tips på hur vi kan utveckla Skånesafari ytterligare? Skriv gärna en rad till oss!