Det ljufva lifvet på Ransvik Havsveranda

Kanske var det Kullabergs kaxigt exotiska skyline som lockade fram lusten hos bleka skåningar att bada gemensamhetsbad just här i Mölle. Den Kaffestuga som byggdes 1921 för att badgästerna skulle få lite förtäring heter idag Ransvik Havsveranda.

I Mölle är det inte perfekt att bada; havsbotten är inte jämn och fin, vattnet är inte medelhavsvarmt, tången är oftast inte bortskyfflad, de gyllengula sandkornen lyser med sin frånvaro liksom de tvättstugestrukna, långrandiga badrockarna. Här är det istället den urgamla badlusten från sekelskiftet som lever kvar – på de stormslipade klipphällarna och i det grönsalta, klara vatten som bara finns i Mölle.  

På Ransvik Havsveranda är det däremot alltid perfekt att fika eller äta en god bit mat. Så pass ok att stället fått utmärkelsen ”Skånes Bästa” av Magasinet Skåne. När norrländsk REKO-matfilosofi får blandas med Kullabergs vykortsvackra scenerier kan man ju inte vänta sig annat.

Mölles syndiga rykte spred sig på 20-talet. Så pass att ingen med självaktning ville ha sin postadress i Mölle, utan fick posten levererad till Arild istället. Idag sprider sig istället ett helt annat rykte om Andys och Mattis nygamla paradis, där besökaren i sanning med gott samvete kan njuta fullt ut av en hållbar måltidsupplevelse. Eller bara ett gott glas vin.

LÄS MER

ÖPPETTIDER