Ornakärrs Havtorn och det orangeröda bärets hemlighet

Under skånesolens generösa värme och i mullrik, näringsrik jord trivs Havtornsbusken som fisken i vattnet. När Catharina och Per-Gunnar fick idén att odla havtorn hade drömmen om en gård redan infriats. Nu skulle den fyllas med egenförädlade Havtornsprodukter. Och Ornakärrs Havtorn föddes.

Havtorn är en låg buske som växer längs hela Sveriges kustremsa. Men trots det är det få som känner till av Havtornsbärets höga innehåll av bland annat vitaminer och fleromättade fettsyror. Havtorn innehåller till exempel sex gånger så mycket c-vitamin som en apelsin. Eftersom havtorn är skildkönadbehövs det både han- och honplantor i odlingen.

Havtornsbären skördas under sensommaren då bären har en starkt orange färg. Bären med grenar och allt läggs i stora frysar för att sedan tas upp och separeras från grenarna. Catharina och Per förädlar själva sin bär och framställer kallpressad juice samt havtornsmarmelader med egen varumärke. Allt från Ornakärrs Havtorn är ekologiskt odlat och produkterna är KRAV-märkta.

Den goda, näringsrika juicen samt fyra härliga havtornsmarmelader kan köpas i den lilla gårdsbutiken. På samma gård finns även Valdix Keramik med utställning och försäljning av Catharinas keramik.

LÄS MER

SE ALLA GÅRDSBUTIKER PÅ KARTAN