Kungagraven i Kivik – Kiviksgraven

Under bronsåldern stod de mytologiska symbolerna som spön i backen och spåren syns fortfarande på bevarade hällristningar och fornfynd. Kungagraven i Kivik – Kiviksgraven är ett av de finare fornfynden och har en historia som ger en spännande bild av den världsbild man hade 1400 år före Kristus.

Brända och obrända benrester berättar att platsen aktivt använts som grav under en tidsrymd på 600 år. Och kan du få guiden att berätta mer om detta är det bara att gratulera, du kommer att få en riktigt trevlig stund i det mysiga caféet strax bredvid graven.

Du får nog höra att namnet Kungagraven uppstått ur en serie tolkningar. Här ligger förmodligen ingen kung begravd men dock ett antal ungdomar. Med stoiskt lugn offrade de sig troligen i en rit för den goda saken att hjälpa till att paddla solen genom underjorden mot morgonhimlen.

Solhjulets mytologi finns förklarad i de foldrar som guiden har strax bredvid kaffepannan. Och ett tips är att läsa på innan du tar stegen in i de dödas vilorum där hällarnas ristningar leder fantasin vidare.

LÄS MER

SE ALLA KULTUR/HISTORISKA PLATSER PÅ KARTAN