Dansa med gastar och klappa en fetknopp

Det sägs att själen mår bra när ögonen får blicka ut över vidsträckta vyer. Den tesen håller med råge vid Havängsdösen. Här mår alla själar bra, även de rastlösa gastar som i sensomrig dimma dansar över Havängsdösen.

Det landskap som möter en är som hämtat ur en flamskvävnad i ljungbruna toner. En häst betar, ett får lullar förbi. Trädkronornas toppar visar var marken sluttar nedåt, mot havet. Och följer man staketet på höger hand missar man inte gravdösen som tungt nersjunken i sandstäppen väntar på att vittra vidare.

Visst, det är bara några stenar, men kanske är det systemet i placeringen, den magiskt vackra omgivningen eller vågskvalpsljudet i bakgrunden som gör att man fysiskt känner atmosfären runt dösen.

Havängsdösen är en långdös som är 4 500 år gammal. En del fynd har gjorts här, men du kan bli först att dansa med gastarna i fullmåneljus. Luta ryggen mot en varm sten medan du väntar och låt händerna undersöka den smått unika sandstäppen som bildats här efter år av betesdrift. I den kalkhaltiga marken trivs bland annat backtimjan, sandnejlika, hedblomster och gul fetknopp.

Följer du slänten mot havet och viker av lite söderut finns ett vackert vandringsstråk mot Vitemölla. Tysta insjöar som bildats då sanden stängt in havsvatten ligger som små speglar längs promenaden.

LÄS MER HÄR OM HAVÄNGSDÖSEN

SE ALLA PLATSER PÅ HUVUDKARTAN