Geologisk grönpromenad till graptolitskiffrets hemlighet

Det är enkelt att ana varför Nemagraptus gracilis valde att dyka upp just här i Fågelsångsdalen för 1,6 miljoner år sedan. Bofinkar, svarthättor, törnsångare, lövsångare, näktergalar, järnsparvar och strömstarar var lite senare med att göra detsamma men har istället fått ge namn åt denna Sularpsbäckens förunderliga dal.

Fågelsångsdalen ligger strax utanför Södra Sandby och är inte helt enkel att hitta vägen till. Följ GPS-koordinaterna för en lämplig parkeringsplats och vandra sedan långsamt längs fågelkvitterbäcken till den skylt som pinpointar en av Sveriges två globala referenspunkter inom den geologiska stratigrafin.

Förutom en hänförande vacker promenadstund i Linnés fotspår mellan allehanda sippor, örter, fiskar och grodor bjuds du alltså på en unik geologisk upplevelse. Detta kräver minst lite kaffe med dopp på en av de gröna bäcksluttningarna. Kanske landar du just bredvid ett exemplar av den späda, vitblommande bäckfränen som har sin enda svenska växtplats här.

Avtrycken av den mystiska Nemagraptus gracilis syns idag som pinniga änglaskelett i åkantens fossilrika graptolitskiffer. Den urgamla jordväggens lämningar representerar en så pass tydlig geologisk tidsgräns att forskarna valt platsen som referenspunkt för skiftet mellan mellersta och yngre ordovicium (GSSP). Magiskt.

LÄS MER OM FÅGELSÅNGSDALEN

LÄS MER

SE ALLA PLATSER PÅ HUVUDKARTAN