Mathantverk med ansvar, från Bjärhus Gårdsbutik
Strax utanför Klippan, i natursköna Söndraby, ligger Bjärhus Gårdsbutik. Här bjuder Max och Joel på ekologiska kött- och grönsaksprodukter framtagna av de finaste råvaror. Alltid med högsta kvalitet och med stor omsorg om miljö, människor och djur.
Den charmiga gården har anor från 1660 och i butiken råder en genuin atmosfär. Här samsas idag ett brett utbud köttprodukter av lamm-, kalv- och oxkött som kommer från djur som fötts och levt hela sina liv på gården, eller på gårdar intill. Samt av ekologiskt griskött som köps in från Rosersbergs Gård.
På Bjärhus finns ett fullskaligt hantverkscharkuteri som producerar såväl kall- som varmrökta korvar, pastejer, syltor, lufttorkat kött och andra köttpålägg. Genom åren har många av dessa produkter fått utmärkelser i både Chark-SM och Eldrimners SM i Mathantverk.
Under säsong är butiken fylld med ekologiska KRAV-certifierade grönsaker – odlade på gårdens åkrar utan varken konstgödsel eller kemiska gifter. På vintern säljs grönsaker som lagrats men också inköpta kravmärkta grönsaker. På hyllorna finns även ostar, marmelad, m m, från lokala mathantverkare.
En promenad över de marker där Bjärhus boskap betar, bjuder på härliga doftupplevelser. Elisabeth och Lars som driver gården, har nämligen bevarat traditionen från 1100-talet, då cistercienmunkarna vid Herrevadskloster planterade köks- och läkeväxter här. Idag får kossorna bland annat mumsa på svartkämpe, kummin, cikoria, kärringtand, vitklöver och lusern, vilka bidrar till köttets rika smak.