Ekologiska pussar på Alpacka och Älg Ekofarm

Mystiskt utomjordiska och ändå överraskande välbekanta. En alpacka är som ett mellanting mellan Star Wars-figuren Jar Jar Binks och visans Bä bä vita lamm. Kanske är det därför som känslan när man besöker Alpacka och Älg Ekofarm är så märkligt euforisk, speciellt när man lyckas fånga blicken hos dessa enormt charmiga varelser.

Lyckan blir absolut när alpackaston Chipaya försiktigt närmar sig bakifrån och lägger huvudet på min axel. Står helt stilla och vill bli klappad på den ulliga, svarta pälsen. Det är nämligen lite ovanligt, alpackor är nyfikna men blyga av naturen och väjer ofta undan när man närmar sig. De tänker lite som en katt och vill bestämma själv.

Flocken i just detta hägn består av ston med föl från ifjol, hingstarna får gå för sig själva. Havet av ulliga pälsar skiftar i nyanser från akvarellpalettens alla varianter av ockra- och umbrafärger. Varje alpackas ull sparas och spinns separat och garnhärvan märks sedan upp med alpackans namn.

Ullen från Ronja, Tiars, Sardana, Chipaya och alla dom andra stickas sedan i fina mönster till vantar, sockor, mössor och halsdukar. I butiken finns både garn och färdiga aplackaprodukter från gården och från hela världen att köpa.

De första alpackorna tog Jacqueline med sig från Schweiz när hon flyttade hit, flocken har sedan växt till ca 80 djur, och det är bara alpackorna det. Även tre stolta älgar finns att beskåda i den sex år gamla älgparken, och våren 2020 kommer det att finnas både älgkalvar och getkillingar på gården.

Butiksbesök, alpackatrekking, gårdsvisning och älgparksbesök bokas i förväg genom att du ringer Jacqueline. Från juni till slutet av augusti är gården helt öppen, titta på hemsidan för öppettider.

Vill du stanna längre tid i bygden? På Alpacka Älg & Ekofarm finns även stugor för uthyrning!

LÄS MER

ÖPPETTIDER