Skånesafari till Ales Stenar Skånesafari till Ales Stenar

Ales Stenar

Startsida  /  Alla platser  /  Du är här
×Information

Ystad
Löderup, Kåseberga

Kategorier:
Historia och geologi
Mat och fika
Natur och kultur
Picknickplatser

Taggar:

Vägbeskrivning →

Ales Stenar

Det blir tyst och lugnt i tankarna när man lägger handen på en av de femtionio kvartssandstenarna vid Sveriges största skeppssättning, Ales Stenar. Kanske är det för att stenarna själva tiger som muren om sin hemlighet.

I mjugg småler stenarna med sönderslagna tänder åt alla som vill veta sanningen om formationen. Och istället för att acceptera att de inte vet, formulerar sin egen lilla teori. Eller poesi:

”Där kusten stupar mellan hav och himmel har Ale rest ett jätteskepp av stenar, skönt på sin plats, när axens ljusa vimmel med blockens mörka stillhet sig förenar, en saga lagd i lönn vid brus av Östersjön, som ensam vet, vad minnesmärket menar.” Anders Österling

Med en hänförande utsikt över havet och mot Bornholm har Kåsehuvud med all säkerhet varit en kultplats långt före den tidpunkt då Ales stenar blev till, ca 500-1000 e Kr. Arkeologiska fynd finns det gott om, läs gärna mer om det via länken nedan.

Kommer du med bil mot Kåseberga är parkeringsplatsen vid hamnplan en bra utgångspunkt för att promenera upp till skeppssättningen.

LÄS MER

 

+Bildgalleri
  • Ales stenar
  • Ales Stenar
+Liknande
+Mer uppgifter
+Kommentarer

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: